Vaša rezolucija ekrana nije dovoljno velika da se prikaže ovaj sajt.

3 stvari koje možete odmah uraditi da poboljšate fotografije svog doma

  • 3 stvari koje možete odmah uraditi da poboljšate fotografije svog doma

    • Trista.rs   29.11.2015.


Jelena i Dušan su fotografi i prenose vam njihovo iskustvo kada je u pitanju fotografija enterijera. Snimamo mnogo fotografija za naš blog. Baš mnogo. Zajedno sa svojim suprugom dokumentujem prednosti i mane renoviranja našeg stana u Beogradu. Takođe, podjednako mnogo vremena trošimo na ceo posao koji radimo sami, koliko i na fotografisanje čitavog procesa, kako bismo ga podelili sa svojim prijateljima i porodicom. Srećom, ne samo da imam diplomu fotografa, već i gajim veliku ljubav prema fotografiji, još od svog prvog iskustva u sobi za razvijanje.

Pitanje koje često čujem glasi: Šta mogu da uradim da poboljšam svoje fotografije?

Što se tiče fotografisanja enterijera (moj prvi izbor), drago mi je što mogu reći da ima nekoliko koraka koji zahtevaju veoma malo truda, a koji će Vam pomoći da svoje fotografije podignete na viši nivo. Bilo da želite da pokažete kako ste preuredili svoju dnevnu sobu, renovirali kupatilo ili stavili nove pločice u kuhinju, ovo su tri stvari koje će Vam pomoći da odmah napravite bolje instagram fotografije enterijera.

Skinite prašinu sa stalka za kameru i upotrebite ga.
Stalak je posebno koristan za fotografisanje slabo osvetljenih prostorija, ali ga ja koristim i u najbolje osvetljenim okruženjima. Ne samo da će Vam omogućiti sporije okidanje, čime dobijate čistiju i jasniju sliku, već će Vas naterati i da posvetite više pažnje pripremi. Ja sve svoje fotografije snimam u ručnom režimu, što preporučujem kao način da se bolje upoznate sa svojim  aparatom, a u situacijama kada imate slabo osvetljen prostor, to će, zajedno sa stalkom, doprineti boljem kvalitetu Vaših fotografija. Ukoliko Vas ovo plaši, slobodno provežbajte ručno podešavanje jednostavnim poigravanjem sa dugmićima; napravite jednu fotografiju, podesite komande, te nastavite sa slikanjem.

Čučnite.
Ako Vas neko zamoli da ga uslikate, kako ćete to učiniti?  Uglavnom ćete se pomeriti par koraka unazad, pogledati kroz objektiv i okinuti. Međutim, kada fotografišete enterijer, trebalo bi da čučnete. Vaš nameštaj najčešće nije visok kao Vi. Kada slikate prostoriju sa svoje visine, Vaš nameštaj koji je niži od Vas izgledaće sitno i čudno. Stoga, podesite stalak na visinu na kojoj ćete biti primorani da čučnete, kako biste mogli da gledate kroz objektiv. Sada primećujete i one sitne detalje. Više ne gledate samo stvari na stočiću, već vidite i nameštaj koji ispunjava prostor – sve od umetničkih predmeta na zidovima, preko jastuka na kauču, do preslatkog mačeta koje drema.

Izdvojite minut da rasklonite nered i pripremite prostor.
Vaša kamera (ili pametni telefon) je spremna na stalku i namestili ste je na visinu ispod očiju. Šta sada? Pogledajte kroz objektiv i „skenirajte“ detalje koji čine Vašu sobu. Da li treba da namreškate jastuke? Ili da sklonite te stare podmetače za čaše? Naterajte sebe da kropujete i editujete kadar! Ako bi izgledalo bolje da Vaš stočić stoji dalje od zida, premestite ga. Ponekad ono što deluje sjajno uživo bude, takoreći, izgubljeno u prevodu.
Ova tri jednostavna koraka nisu korisna samo za pravljenje boljih fotografija enterijera, već su to saveti koje možete primeniti odmah, a koji Vas neće koštati ništa, osim malo strpljenja i, eventualno, stalka.
 

Ostavite komentar

Samo ulogovani korisnici mogu ostavljati komentare. Molimo Vas da se ulogujete.

Prvi put na Trista.rs?

Mi se bavimo pretvaranjem Instagram i drugih fotografija u vrhunske foto proizvode.
I zaista uživamo u tome.


» pogledajte sve proizvode

Volimo da se družimo :)

Često objavljujemo popuste i nagradne igre koje sigurno ne biste želeli da propustite.
Zato nas zapratite:


Instagram
Facebook
Twitter

Aktuelni popusti

Na našem sajtu svake nedelje imamo određene proizvode na popustu.

» proizvodi na popustu

Statistika

Do sada smo napravili preko 25.980 magneta za frižider, uramili smo preko 65.900 instagram fotografija, potrošili smo preko 20.550 metara canvas platna, izradili smo preko 450.000 fotografija.
I nastavljamo dalje :-)


» pogledajte utiske kupaca