Vaša rezolucija ekrana nije dovoljno velika da se prikaže ovaj sajt.

9 načina da poboljšate fotografije hrane

  • 9 načina da poboljšate fotografije hrane

    • Trista.rs   04.12.2015.


Prenosimo vam Draganovo iskustvo. Pravljenje lepih fotografija hrane veći je izazov nego što mislite. Nakon višegodišnjeg fotografisanja portreta, nisam mislio da će biti teško slikati hranu. Odlučio sam da počnem da pišem blog o hrani i mislio da će pravljenje fotografija od kojih ide voda na usta biti mačji kašalj. Ispostavilo se da sam imao dosta toga da naučim.

Kada sam konačno shvatio neke ključne stvari, moje fotografije hrane drastično su se poboljšale. Ne samo da sam morao da slikam, već sam morao i da naučim određene trikove aranžiranja hrane koji će mi pomoći da kreiram scenu, a ne samo da stavim hranu na tanjir.

Ovo je mojih 9 saveta za poboljšanje Vaših fotografija hrane:

1. Koristite prirodno osvetljenje kad god možete. Ono je zahvalno za pravljenje najlepših fotografija, a možete i da izmenite raspoloženje na slici jednostavnom promenom ugla iz kojeg svetlost dolazi. Ako u Vašoj kuhinji nema svetlosti, pokušajte u drugoj prostoriji. Snimao sam u garaži, spavaćoj sobi, dnevnoj sobi - tamo gde je svetlo, biće i moja hrana. Reflektori će biti Vaš najbolji prijatelj. Ja koristim belo penasto jezgro, kako bih usmerio svetlo tamo gde je potrebno.

2. Koristite veći otvor blende. Hrana mora da izgleda hrskavo i jasno. To možete postići korišćenjem većeg otvora blende. Ja volim da koristim nešto između 4 i 5,6. Tako ćete postići dubinu polja, ali imaćete I veće šanse da sve uhvatite u fokus.
 
3. Snimajte brzo. Nemate mnogo vremena za rad sa hranom. Vene, suši se ili brzo menja izgled. Odradite pripremu (što podrazumeva i postavljanje nosača) pre nego što postavite hranu za slikanje. Kada je hrana spremna, postavite je na željeno mesto i uštedite na vremenu, tako što ćete pripremiti sve unapred. Nakon toga, budite brzi, te napravite što više fotografija iz što više uglova.
 
4. Koristite samo garnirung koji ima smisla. Ja koristim sastojke koji se već nalaze u jelu da garniram tanjire i prostor oko njih.

 

5. Počnite sa čistim. A onda malo zabrljajte. Na primer, kada fotografišem neko jelo, poput paste, uvek počnem sa najčistijim snimkom koji mogu napraviti. A onda se malo poigram. Recimo, uvrtim malo paste oko viljuške ili izlomim hleb s kojim je poslužena, prospem malo sosa ili uzmem mali zalogaj. Isto je i sa efektima. Počnite sa jednostavnim, a onda usput dodajte umesto da oduzimate. Uvek možete još nešto dodati, ali ne možete uvek oduzeti.

 

6. Slikajte stvari u grupama od tri ili pet. Parno grupisanje neće navesti oči da osmotre celu sliku, za razliku od neparnog.

7. Napravite mnogo fotografija iz različitih uglova. Lepota digitalne fotografije upravo leži u tome što možete napraviti mnogo slika. Često ne mogu da primetim da li je nešto van fokusa ili postoji nešto što skreće pažnju na slici, dok ih ne prebacim sa kartice i proverim pažljivo. Rekadrirajte fotografiju više puta. Snimite mnogo slika iz različitih uglova. Pravo, izbliza, ¾ i iznad glave su popularni uglovi za fotografisanje hrane.

8. Držite pri sebi nešto od pribora što će Vam biti od pomoći. Kad radim sa hranom, uvek imam pri sebi dugačku pincetu, štapiće za uši, papirne ubruse, čistu slikarsku četku i vlažne maramice. To će pomoći sa mrvicama, otiscima prstiju na tanjiru, kao i gomilom drugih problema na koje ćete naići. Veoma je korisno imati manji set priručnih pomagala.
 
9. Sakupljajte interesantne stvari koje možete koristiti kao efekte. Imam mnogo stolnjaka različitih boja i tekstura, tanjira za salatu (hrana bolje izgleda na manjem tanjiru – ne gubi se i ne ostavlja mnogo praznog prostora) , pribora i posuda koje koristim da poboljšam izgled svojih fotografija hrane.
 

Ostavite komentar

Samo ulogovani korisnici mogu ostavljati komentare. Molimo Vas da se ulogujete.

Prvi put na Trista.rs?

Mi se bavimo pretvaranjem Instagram i drugih fotografija u vrhunske foto proizvode.
I zaista uživamo u tome.


» pogledajte sve proizvode

Volimo da se družimo :)

Često objavljujemo popuste i nagradne igre koje sigurno ne biste želeli da propustite.
Zato nas zapratite:


Instagram
Facebook
Twitter

Aktuelni popusti

Na našem sajtu svake nedelje imamo određene proizvode na popustu.

» proizvodi na popustu

Statistika

Do sada smo napravili preko 25.980 magneta za frižider, uramili smo preko 65.900 instagram fotografija, potrošili smo preko 20.550 metara canvas platna, izradili smo preko 450.000 fotografija.
I nastavljamo dalje :-)


» pogledajte utiske kupaca