Vaša rezolucija ekrana nije dovoljno velika da se prikaže ovaj sajt.

Kako da snimite savršenu Instagram fotografiju svojim Ajfonom

  • Kako da snimite savršenu Instagram fotografiju svojim Ajfonom

    • Trista.rs   17.12.2015.


Svima nam je poznata izreka “najbolja kamera je ona koju imate pri sebi”. Mnogi se u današnje vreme odlučuju za praktičnost nošenja i korišćenja smartfona za hvatanje bitnih trenutaka. Statistika pokazuje da se na dnevnom nivou snimi i šeruje neverovatan broj fotografija na smartfonima, ponajviše na Ajfonu, a s obzirom na izvanrednu evoluiranost i kvalitet Ajfonove kamere, to ni ne čudi.

Danas sa zadovoljstvom delimo sa Vama detaljne savete za fotografisanje iPhone-om:

1. Uvek koristite grid – ovo je sasvim jednostavna, a vrlo efikasna alatka na kameri koja pomaže kod poravnanja i kompozicije. Mada je izazov i zadovoljstvo uvek stremiti savršenom poravnanju kada pravite kompoziciju i snimate sliku - fotografiju, ponekad može biti nemoguće postići ovaj opsesivno-kompulsivni nivo perfekcije linija iz više razloga, npr. zbog nedovoljnog rastojanja od subjekta ili nedovoljne visine koja je neophodna, kako biste je savršeno uklopili sa svoje pozicije. 

2. Nemojte snimati automatski. Namestite fokus i ekspoziciju ručno. Originalna iPhone kamera će uvek slikati sa automatskim podešavanjima fokusa i ekspozicije, i mada je to dovoljno da dobijete dobre fotografije, ako budete kontrolisali obe opcije i izdvojili vreme da ručno podesite fokus i ekspoziciju, dobićete još bolje fotografije, te imati značajno manje posla oko editovanja slike prilikom postovanja. Ručno fokusiranje Vašeg subjekta vrši se jednostavnim klikom na ekran pre slikanja. Gde god da kliknete, tu će biti Vaša tačka fokusa, a nakon pojave nadogradnje iOS8, jedna od opcija koju treba imati u vidu, jeste i  mogućnost prilagođavanja ekspozicije nakon odabira tačke fokusa. To se radi tako što jednostavno prevučete prstom nagore za dodavanje ekspozicije (posvetljivanje) , odnosno nadole za smanjivanje ekspozicije (potamnjivanje).

3. Zaključajte fokus/ekspoziciju - Još jedna opcija za koju mnogi korisnici Ajfona ne znaju jeste mogućnost zaključavanja fokusa i ekspozicije. Da biste to uradili, kliknite i zadržite prst nekoliko sekundi na delu koji želite da bude u fokusu, dok se ne pojavi “AE/AF LOCK” na vrhu Vašeg ekrana. Korišćenje ove opcije u kombinaciji sa burst modom omogućava Vam da uhvatite pokrete i, što je najvažnije, sprečava da kamera ponovo vrši autofokus posle svakog snimka, što znači da možete da pomerate telefon, prilagođavate ekspoziciju i slikate dok ne budete zadovoljni. 

4. Tražite jedinstvene perspektive - Lako je postati lenj i nestrpljiv i jednostavno slikati subjekat iz očigledne i dobro poznate perspektive, međutim, ako izdvojite vreme da istražite svoje okruženje u potrazi za jedinstvenom perspektivom, dobićete zadovoljavajuće rezultate koji će Vas motivisati i inspirisati da nastavite da testirate svoju kreativnost. Fotografije snimljene smartfonom umeju donekle da deluju dosadno, no potrebno je posvetiti samo malo dodatne pažnje kompoziciji, da bi slika dobila na dubini. Da biste to postigli, jednostavno obratite pažnju na prirodno svetlo i malo se poigrajte njime, kako biste pokušali da dobijete kombinaciju slojeva i dubine na slici, dodajte ljudski element da podignete raspoloženje ili postignete slojevitost, ili napravite kompoziciju sa jednom ili više vodećih linija, što je odličan način da privučete pažnju posmatrača. 

5. Napravite nekoliko Instagram fotografija istog subjekta - ne plašite se da ispunite kameru višestrukim snimcima istog subjekta. Ko ovo često radi, a naročito kada slika ljude u pokretu i kada pregleda snimke, doći će do zaključka da jednostavan detalj, poput pozicije ili pokreta tela subjekta, može podići običnu fotografiju na viši nivo. 

6. Eksperimentišite i isprobajte razne aplikacije ili dodatke. Fotografija nije, i ne treba da bude, definisana opremom koja se koristi. Sve što može biti snimljeno i napravljeno SLR-om, kao što su makro snimci ili određene duge ekspozicije, takođe može da se pokuša i Ajfonom, a rezultati svakako mogu biti sjajni - samo treba da budete voljni da pokušate. 

7. Komunicirajte, inspirišite i budite inspirisani. Jedan od najboljih aspekata Instagrama jesu konstantni talasi inspiracije i interakcije između korisnika. Talenta, saveta i kreativnosti korisnika koji koriste sve vrste opreme ima u neograničenoj meri, te lako mogu zadovoljiti sve Vaše potrebe za inspiracijom. 

E, a onda kada napravite savršenu Instagram sliku – fotografiju i postavite je na vaš profil, vreme je i da tu fotografiju pretvorite u neki od naših vrhunskih foto proizvoda :)
 
 

Ostavite komentar

Samo ulogovani korisnici mogu ostavljati komentare. Molimo Vas da se ulogujete.

Prvi put na Trista.rs?

Mi se bavimo pretvaranjem Instagram i drugih fotografija u vrhunske foto proizvode.
I zaista uživamo u tome.


» pogledajte sve proizvode

Volimo da se družimo :)

Često objavljujemo popuste i nagradne igre koje sigurno ne biste želeli da propustite.
Zato nas zapratite:


Instagram
Facebook
Twitter

Aktuelni popusti

Na našem sajtu svake nedelje imamo određene proizvode na popustu.

» proizvodi na popustu

Statistika

Do sada smo napravili preko 25.980 magneta za frižider, uramili smo preko 65.900 instagram fotografija, potrošili smo preko 20.550 metara canvas platna, izradili smo preko 450.000 fotografija.
I nastavljamo dalje :-)


» pogledajte utiske kupaca